Happy X-mas (War Is Over) – John & Yoko/Plastic Ono Band

Elk jaar omstreeks de kerstdagen horen we het alom bekende nummer ‘Happy X-mas (War Is Over)’ regelmatig op de radio voorbijkomen. Deze kerstsingle verscheen reeds in het jaar 1971 maar is nog steeds erg populair, zelfs onder de jongeren van vandaag de dag.

De song is destijds geschreven door wijlen ex-Beatle John Lennon en zijn vrouw Yoko Ono. Het echtpaar ageerde vanaf 1969 tegen de Vietnamoorlog en ondernam op pacifistische wijze actie door een week lang in een hotelbed door te brengen in het Hilton-hotel te Amsterdam. Deze zogeheten Bed-In actie werd twee maanden later nogmaals herhaald in het Queen Elizabeth Hotel te Montreal, Canada. Tijdens die week werd het nummer ‘Give Peace A Chance’ geschreven en opgenomen. De kerstsingle ‘Happy X-Mas (War Is Over)’ was min of meer een voortzetting van deze protestacties.

Het goed in het gehoor liggende kerstnummer werd opgenomen met The Harlem Community Choir, samen met de begeleidingsband van het echtpaar, The Plastic Ono Band, een experimentele band met een wisselende bezetting. Bekende muzikanten zoals bijvoorbeeld gitarist Eric Clapton, drummer Ringo Starr en pianist/zanger Billy Preston hebben bij gelegenheid in The Plastic Ono Band gespeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *