Tips om zelf muziek op te nemen

Tegenwoordig is het niet meer noodzakelijk om een dure studio af te huren om je eigen muziek op te nemen. Er zijn namelijk een groot aantal muzikanten die vanuit hun eigen woonruimte grote successen weten te boeken, zoals bijvoorbeeld jazzmuzikant Jacob Collier die inmiddels meerdere Grammy Awards gewonnen heeft met zijn album dat hij in zijn slaapkamer opnam. Hieronder volgen enkele tips om zelf ook aan de slag te gaan!

Een goede voorbereiding is het halve werk

Een goede planning met je band maken door repetities af te spreken, pre-producties te maken en uiteindelijk op te nemen, bespaart enorm veel tijd en geld. Het is verleidelijk om constant maar te sleutelen aan jullie muziekstukken, maar door een duidelijk schema op te stellen wordt hier een halt aan toegeroepen. Goede pre-producties zijn belangrijk omdat je hieruit keuzes moet gaan maken qua opnametechnieken: op deze manier bepaal je de sound. Tegenwoordig voldoet een refurbished macbook pro aan de eisen van de meeste muzieksoftwareprogramma’s waardoor je geen problemen zult krijgen tijdens het opnameproces. De bekendste muzieksoftwareprogramma’s staan hier op een rijtje.

Vraag anderen om hulp

Muzikanten onderling helpen elkaar graag. Wil je een hele band opnemen, dan heb je bijvoorbeeld meerdere microfoons nodig. De kans is vrij groot dat je de benodigde microfoons kunt lenen van je medemuzikanten. Op deze manier bespaar je een enorme som geld. Ook zijn er een groot aantal zelfhulpboeken op de markt verschenen wat betreft het zelf opnemen van je muziek. Hierdoor ben je misschien wel wat meer tijd kwijt aan de voorbereiding, maar je dient wel te beseffen dat de kennis die je opdoet zeer bruikbaar is. Bovendien is het erg leuk om te weten hoe een dergelijke thuisopname nu precies in z’n werk gaat. Tenslotte zal het eindresultaat een uiterst authentiek product zijn indien je werkelijk alle keuzes zelf of met je band gemaakt hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *