Zeg het met muziek

Muziek wordt vaak gebruikt als middel om boodschappen over te brengen en emoties te uiten. Instrumentale muziek is hiervoor zeer geschikt, maar met songteksten kan uiteraard nog veel meer gezegd worden.

De hedendaagse popmuziek bestaat voor het merendeel uit liefdesliedjes. Muziek werd reeds lang – en wordt nog steeds – door hevig verliefde mensen gebruikt om hun gevoelens te uiten. Songs opnemen voor een geliefde is en blijft een romantische gift. Nog romantischer is het om zelf een lied te schrijven voor je geliefde. Sommige mensen hebben geen idee hoe ze een (song)tekst moeten schrijven. Voor deze mensen zijn er websites waarop voorbeeldteksten te vinden zijn die gebruikt kunnen worden om iemand een mooi compliment te geven.

Behalve liefdesliedjes zijn er legio andere teksten met een boodschap. Een groot aantal zangers, zangeressen en bands proberen met hun muziek en teksten iets teweeg te brengen bij het publiek. Zo zijn er bijvoorbeeld songs over mollige vrouwen waarbij de nadruk ligt op het feit dat ze mooi zijn. Zo zong de band Mika het nummer “BIg Girl You Are Beautiful” op een festival. Tijdens dat optreden stonden er drie zwaarlijvige dames in sexy lingerie op het podium. Dat mooie lingerie niet enkel fotomodellen uit modebladen prachtig staat, was overduidelijk te zien en te horen. Het publiek reageerde razend enthousiast. Reken maar dat de zwaarlijvige vrouwen op dat festival zichzelf destijds heel bijzonder voelden. “Fat Bottomed Girls” van Queen verkondigde eenzelfde boodschap.

Ook zijn er een aantal songs geschreven over wereldvrede. Dit soort teksten zet mensen aan het denken over hun eigen gedrag en dat van anderen. Voorts wordt er veel aandacht besteed aan het uitzoeken van de juiste muziek voor een uitvaart. Veel mensen regelen bij leven hun uitvaart waarvoor ze zelf de muziek uitzoeken. Dit zegt meestal genoeg over hoe ze in het leven stonden. Indien de familieleden de muziek naderhand moeten uitzoeken, zullen ze – naast de favoriete muziek van degene die overleden is – hun muziekkeuze mede laten bepalen door hun eigen gevoelens van verdriet. Deze muziek kan de rouwverwerking echter ondersteunen.

Als het nu gaat om liefde, verdriet of blijdschap, er is altijd wel een lied te vinden dat erbij past.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *