M.O.G.: een fenomenale band uit Leeuwarden

Muziekvereniging Ons Genoegen (beter bekend als M.O.G) was in de tweede helft van de jaren tachtig tot in het begin van de jaren negentig van de 20e eeuw dé hardcoreband van Leeuwarden. M.O.G. bestond uit de drie muzikale talenten Rob Mast (basgitaar en zang), Martin Pals (gitaar en zang) en Raymond van Hees (drums). Het album ‘Mcatukrax’ (1988), waarop onder meer de nummers ‘Lies, Hate & War’, ‘The Flying Dutchman’, ‘Is It About to Fall’ en Rule Cool zijn te beluisteren, werd destijds zeer goed ontvangen en ontving vele positieve recensies.

M.O.G. werd opgericht in 1983 en bestond oorspronkelijk uit vijf muzikanten: naast Mast op basgitaar, Pals op gitaar en van Hees op drums maakten ook Robert Brouwer (zang) en Wim De Jongh (zang) deel uit van de band. Met deze bezetting werden enkele demo’s opgenomen. In 1985 hebben zowel Brouwer als De Jongh de band verlaten en namen Mast en Pals gezamenlijk de zang voor hun rekening. In datzelfde jaar kwam hun EP ‘RadioRock’ uit. In 1988 verschenen zowel de EP ‘Crap Rap’ als het eerder genoemde album ‘Mcatukrax’. Tot in 1990 verzorgde de band regelmatig geweldige live-optredens op diverse locaties in Nederland.

 

Na het uiteenvallen van M.O.G. zijn de drie muzikanten ieder hun eigen weg gegaan. Zo heeft Pals de hardcore muziek vaarwel gezegd en de elektrische gitaar verruild voor een akoestische gitaar. Bovendien heeft hij luit leren spelen. Hij is inmiddels een bekwaam luitist en wordt dikwijls begeleid door de Friese zangeres Saskia Hiemstra. Onder de naam The Oak & the Ash vertolken ze samen oude Ierse en Schotse folksongs. Ook componeert Pals zelf zijn muziek voor luit en verzorgt hij workshops. Ook is hij als gitaardocent verbonden aan Het Gitaarhuis, dat zich in de binnenstad van Leeuwarden bevindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *