Brainbox: psychedelische rock van eigen bodem

Het succes van de Nederlandse rockband Brainbox begon in 1969 met hun eerste single ‘Down Man’ dat meteen een grote hit werd. De band bestond destijds uit vier geweldige muzikanten: André Reijnen (basgitaar), Jan Akkerman (gitaar), Pierre van der Linden (drums) en Kaz Lux (zang).

Brainbox werd in 1968 opgericht door Akkerman en van der Linden. Na hun eerste succesvolle single ‘Down Man’ volgden de hits Summertime – een bewerking van het klassieke muziekstuk uit de opera ‘Porgy & Bess’ (1935) van de Amerikaanse componist George Gershwin – ‘Between Alpha & Omega’, ‘Doomsday Train’ en ‘Smile’.

In 1969 kwam het debuutalbum ‘Brainbox’ uit, dat een zevental tracks bevatte. Het album staat te boek als een van de beste rockalbums van Nederlandse bodem en bevat zowel eigen nummers, zoals ‘Dark Rose’ en het psychedelische ‘Sea of Delight’, als covers die echter op een uitzonderlijke manier bewerkt zijn, zoals het reeds genoemde ‘Summertime’ en de ballade ‘Scarborough Fair’ – een nummer van Paul Simon en Art Garfunkel.

Na het uitkomen van dit album begon het te rommelen binnen de band. Akkerman was samen met Thijs van Leer bezig om de groep Focus op te richten en nam afscheid van Brainbox. Ook van der Linden maakte in 1970 de overstap naar Focus. De muzikanten werden vervangen door Herman Meyer (gitaar), Rudy de Queljoe (gitaar) en Frans Smit (drums) en het succes van Brainbox bleef vooralsnog aanhouden. Maar toen ook Kaz Lux in 1971 de band verliet en vervangen werd door Michel van Dijk, was dat het begin van het einde van Brainbox. In 1972 werd het album ‘Parts’ uitgebracht, maar voor de meeste fans had dit weinig meer met de authentieke ‘Brainbox-sound’ te maken en het succes bleef dan ook uit. De band viel in datzelfde jaar uit elkaar.

In 2003 werd Brainbox opnieuw in het leven geroepen en werden er een aantal reünie-concerten gegeven. De band bestond toen uit Lux (zang), van der Linden (drums), de Queljoe (gitaar), John Schuursma (gitaar) en Eric Bagchus (basgitaar). Zes jaar later werden de muzikanten nogmaals door Kaz Lux opgetrommeld om Brainbox voort te zetten, waarbij Cees van der Laarse de baspartijen voor zijn rekening nam. In 2011 werd er een nieuw cd-album gemaakt: ‘The 3rd Flood’ bevat vijftien nieuwe tracks. Ook begon de band weer op te treden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *