De muziek van Gruppo Sportivo: origineel en ludiek

In de tweede helft van de jaren zeventig waren ze razend populair – zowel in Nederland als in andere Europese landen, waaronder Duitsland en Engeland – en waren hun ludieke songs, zoals bijvoorbeeld ‘Beep Beep Love’, ‘Sleeping Bag’ en Disco Really Made It, vaak op de radio te horen. Bovendien waren ze regelmatig te gast bij televisieprogramma’s als Avro’s Toppop. We hebben het hier uiteraard over Hans Vandenburg (gitaar en zang), Eric Wehrmeyer (basgitaar), Max Mollinger (drums), Peter Calicher (toetsen) en de zangeressen Meike Touw en Josée van Iersel, oftewel Gruppo Sportivo, een Nederlandse band die in 1976 opgericht werd door frontman Hans Vandenburg. Gruppo Sportivo is nog steeds muzikaal actief, hoewel de bezetting van de band door de jaren heen enkele malen gewijzigd is.

De succesvolle beginjaren

Met de bovengenoemde originele bezetting van de band scoorde Gruppo Sportivo eind jaren zeventig de ene hit na de andere. Deze nummers zijn terug te vinden op de eerste twee albums die de groep heeft uitgebracht: in 1977 verscheen ’10 Mistakes’ en het jaar daarna kwam ‘Back to 78’ uit. In 1979 werd de single ‘Sleeping Bag’ uitgebracht en daarna werd het nogal stil rondom de band. Vandenburg nam in die tijd een solo-album op en de beide zangeressen gingen ook ieder hun eigen weg. Zo werd Josée van Iersel leadzangeres bij de Duitse rockband Spliff, die verder bestond uit ex-muzikanten van de Nina Hagen Band, en bracht Meike Touw in 1980 haar artistieke solo-album ‘Tutti Frutti’ uit. Van Iersel en Touw werden uiteindelijk vervangen door zangeres Bette Bright, die op het vierde Gruppo Sportivo album ‘Copy Copy’ te horen is. Het grote succes van de beginjaren van de band is echter nooit geëvenaard.

De tegenwoordige bezetting

 

Gruppo Sportivo heeft door de jaren heen talloze albums en singles uitgebracht. Ook was de band de laatste jaren vaak op diverse Nederlandse poppodia te bewonderen. Vandenburg is nog altijd frontman van de band en ook Mollinger en Calicher maken (weer) deel uit van de groep. Wehrmeyer is echter vervangen door Joris Lutz op basgitaar en de vrouwelijke zangpartijen worden al jaren achtereen verzorgd door Lies Schilp en Inge Bonthond, die eerder in het achtergrondkoor van Herman Brood & His Wild Romance zongen. Hoewel de zangkwaliteiten van de voormalige Bombita zangeressen absoluut niet onderdoen voor de zang van Touw en Van Iersel, wordt de samenzang van de zangeressen uit de originele bezetting door de meeste fans nog altijd beschouwd als hét geluid van de Gruppettes.

Gruppo Sportivo bestaat inmiddels al meer dan veertig jaar. In 2018 werd het nieuwe album ‘Great’ uitgebracht en werd er weer live opgetreden. Afgelopen jaar verraste Vandenburg zijn fans met een nieuw solo-album, genaamd ‘Posthumourly’, dat reeds een aantal goede recensies heeft ontvangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *