De ideale ruimte voor je opnamestudio vinden

Wanneer je zelf je muziek gaat opnemen en je een eigen opnamestudio wil beginnen, moet je aan van alles denken en allerlei apparatuur aanschaffen. En dan is er natuurlijk nog de ruimte waarin je de studio gaat vestigen. Dat is waar we het in deze post over gaan hebben. Hoe vind je de perfecte ruimte voor je opnamestudio?

Vind de ideale ruimte

De meeste nieuwbouwruimtes zijn tegenwoordig goed geïsoleerd, op zowel temperatuur als geluid. Oudere panden daarentegen, kunnen nogal eens gehorig zijn. Hier moet je goed op letten, want naast dat je niet voor geluidsoverlast voor je buren wil zorgen, wil je ook niet dat de perfecte opname verpest wordt door dat de buurman de trap op loopt of doordat het buurmeisje haar favoriete rockband uit de speakers knalt tijdens het doen van haar huiswerk.

Je merkt niet altijd hoeveel lawaai er om je heen is gedurende de dag. Maar een microfoon pikt alles op en versterkt elk geluid 100 keer. Denk hierbij aan auto’s, buren, sanitair, maar ook regen, wind en zelfs vogels. Via Workaround kun je allerlei panden en ruimtes vinden op verschillende locaties. Ga op zoek naar een ruimte waar je zoveel geluid kunt maken als je wil, op elk moment van de dag, en kijk naar mogelijkheden om de ruimte te kunnen isoleren. Informeer ook even bij de buren van een potentiële ruimte hoe hun dagindeling eruit ziet en hoe zij er tegenover staan als er een muziekstudio zich in de buurt komt vestigen.

Hoe groter de ruimte, hoe beter

Een goed ontworpen kamer kan alle verschil maken. Hierin is de grootte ook erg belangrijk. In de regel geldt: hoe groter hoe beter. In een grote kamer heb je meer ruimte voor meerdere muzikanten en voor je groeiende collectie instrumenten en apparatuur.

De afmetingen zijn ook belangrijk voor de akoestiek. Lage plafonds en parallelle muren van gipsplaten dempen geluid en hebben een negatieve invloed op de akoestiek. Je wil dus uitkijken naar ruimtes met hoge plafonds, asymmetrische muren en veel onregelmatige oppervlakken.Verwacht geen perfectie, kies gewoon de beste optie. Je kunt later altijd de klank van de ruimte verbeteren door akoestische behandelingen toe te voegen.

Harde vloer

Voor je opnameruimte is een harde vloer zoals beton, tegels, of hardhout ideaal. Tapijt kan om twee reden voor problemen zorgen: doordat je veel voetverkeer in je studio krijgt, slijt het tapijt snel. En daarnaast absorbeert tapijt hoge frequenties, maar geen lage, wat de akoestiek schaadt. Heb je toch om een bepaalde reden een vloerkleed nodig, bijvoorbeeld voor een drumstel, dan kun je die altijd in het moment neerleggen.

Muurdecoratie

In de opnamestudio zelf kun je beter niets aan de muur hangen, maar de andere werkruimtes kun je natuurlijk muzikaal decoreren om in de sfeer te blijven en de inspiratie te bevorderen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *