Een dj doet meer dan alleen een plaatje draaien

Nederland is misschien maar een klein land, maar als het gaat om bekende dj’s hebben we een grote naam. Denk alleen al aan Martin Garrix, Hardwell, Armin van Buuren, Tiësto en Afrojack en wat deze dj’s voor de dj-scene betekenen. De grote namen laten zien dat dj zijn niet alleen maar het draaien van een plaatje is. Het is een complete onderneming waar ook alle zakelijke beslommeringen bij komen kijken.

Het drukke leven van beroemde dj’s

De beste dj’s staan op de grootste feesten, werken samen met de bekendste producers, zangers en zangeressen en vliegen de hele wereld over naar de mooiste plekken. Dat klinkt als een luxe leven, maar dat is het vaak helemaal niet. Meestal hebben dit type dj’s een agency ingeschakeld om hun carrière in goede banen te leiden. Een manager, administratieve hulp en commerciële deskundigheid, op alle vlakken worden ze begeleid zodat zij zich kunnen richten op hun drukke schema met optredens.

Als je geen management hebt

Als je iets minder bekend bent moet je als dj vaak nog veel dingen zelf doen, terwijl je passie eigenlijk bij de muziek ligt. Toch moet je wanneer je als dj je brood wilt verdienen rekening houden met verschillende zaken. Geen optredens betekent geen inkomen, dus de molen moet blijven draaien. Vaak hebben ze een familielid of vriend die bepaalde taken overneemt, maar waarom zou je het niet wat professioneler aanpakken, bijvoorbeeld met een allesomvattend CRM systeem waarmee je deze werkzaamheden kunt vergemakkelijken en praktischer te werk kunt gaan?

Meer tijd voor muziek over houden

Met een CRM-systeem kun je kiezen voor een systeem wat je ook echt gaat gebruiken. Je kunt hierin al je contacten opslaan en hierbij de geschiedenis vermelden, maar ook een mailing eruit gooien om bijvoorbeeld de lege gaten in de agenda te vullen. Een CRM-systeem is eveneens geschikt voor de taken, casemanagement, projecten en urenregistratie. Maar wat misschien nog belangrijker is, is de mogelijkheid voor marketingactiviteiten. Doordat je alles in een overzichtelijk systeem bij de hand hebt wordt zakendoen binnen jouw dj-carrière zoveel makkelijker en des te meer tijd je uiteindelijk overhoudt voor de muziek.

Alles draait om de muziek

De muziek is natuurlijk waar alles om draait bij de dj. Of je nu gewoon af en toe thuis wilt draaien, op bruiloften en partijen of in een discotheek of club, de muziek is waar het allemaal mee begint. Sommige dj’s werken met een USB-stick, anderen kiezen liever voor speciale software zoals Virtual dj of RecordBox. In ieder geval is het belangrijk dat je dit soort zaken goed op orde hebt, net zoals je apparatuur en de administratieve kant van je bedrijf.

De muziek zelf kun je op verschillende manieren vergaren. Je kunt natuurlijk muziek kopen, iets dat misschien de beste optie is, maar wel een dure. Vroegere kwam de dj met een koffer vol met vinyl of cd’s, tegenwoordig is het merendeel digitaal. Daarnaast zijn er nog een aantal alternatieven, bijvoorbeeld lid worden van promotools of speciale muziekplatforms. Misschien heb je nog wat producer collega’s die jou graag hun laatste muziek laten draaien of misschien maak je zelf wel muziek? Dan zijn er nog de opties om muziek te huren of te streamen. Wat je ook kiest, betaal gewoon voor je muziek die je draait. Het is een stuk professioneler en het toont respect voor je collega muzikanten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *