Fenomenale platenhoezen van vroeger op telefoonhoesjes

Wie opgegroeid is in de jaren zeventig of tachtig van de vorige eeuw zal met veel plezier terugdenken aan de fraaie platenhoezen uit die tijd. Elke vinylplaat was toen voorzien van een kartonnen beschermhoes met een egaal glad oppervlak, waarop vaak prachtige grote foto’s (van de muziekband, zanger of zangeres) of andersoortige kunstwerken stonden afgebeeld.

Een tweede leven

Wie herinnert zich niet de fenomenale platenhoezen van de (rock)bands uit lang vervlogen tijden? De platenhoes van het eerste album van Tyrannosaurus Rex (later T.Rex) dat in 1968 verscheen, was bijvoorbeeld erg fraai: een mythologische afbeelding waarin de bandleden Marc Bolan en Steve Took zaten verborgen. Ludiek was de hoes van het muziekalbum ‘School’s Out’ uit 1972, het vijfde album van de band Alice Cooper. Deze LP-hoes liet een oude houten schoolbank zien waarop de signaturen van de bandleden waren ingekerfd, evenals een doorstoken hart met de naam van zowel de band als het album. Ook de LP-hoezen van de legendarische zanger Ronnie James Dio zijn complete kunstwerken. De populaire hoes van het album ‘Born in the USA’ uit 1984 van Bruce Springsteen heeft iedereen gezien en behoeft geen verdere uitleg.

Het begint erop te lijken dat de platenhoezen van vroeger inmiddels een tweede leven hebben gekregen, want tegenwoordig zijn een groot aantal van deze nostalgische hoezen terug te vinden op moderne telefoonhoesjes.

Hip met Led Zeppelin

Led Zeppelins fans zijn al gespot met telefoonhoesjes waarop de mysterieuze gestalte met de lantaarn – bekend van de rocksong ‘Stairway to Heaven’ – staat afgebeeld. Ook de LP-hoes van ‘Houses of the Holy’ is inmiddels afgedrukt op telefoonhoesjes. Uiteraard zijn er ook telefoonhoesjes te verkrijgen waarop zanger Robert Plant en gitarist Jimmy Page – in hun jonge jaren wel te verstaan – te bewonderen zijn.

Stijlvol met Fleetwood Mac & Stevie Nicks

Ook de fans van Fleetwood Mac kunnen een charmant telefoonhoesje bemachtigen: de lp hoes van het wereldberoemde album ‘Rumours’ uit 1977 leidt tegenwoordig een tweede leven als telefoonhoesje. Ook van zangeres Stevie Nicks zijn leuke exemplaren te verkrijgen. Zo is er bijvoorbeeld een telefoonhoesje waarop de zangeres staat afgebeeld met de tekst ‘Gold Dust Woman’, de titel van een van haar prachtige songs.

Een ander ludiek telefoonhoesje is die waarop de ‘Waka Jawaka’ muis-met-viool, die afkomstig is van het gelijknamige album uit 1972 van Frank Zappa is afgebeeld. Een must-have voor de liefhebbers van Zappa-muziek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *